divendres, 5 de juny de 2009

L'èuscar perd la condició de llengua vehicular a l'ensenyament


Nationalia

05/06/2009

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc suspèn cautelarment els decrets que feien del basc la llengua principal de comunicació a l'educació primària i al batxillerat · El tribunal ha admès a tràmit els recursos presentans per la Plataforma por la Libertad de Elección Lingüística.

Comença el retrocés de la llengua basca a Euskadi. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (STJPV) ha suspès cautelarment dos decrets aprovats pel Govern anterior que garantien a l'èuscar la condició de llengua vehicular a l'educació primària i al batxillerat. Només presentar-se aquests decrets, una associació de pares anomenada Plataforma por la Libertad de Elección Lingüística, els va recórrer als tribunals en considerar que se suprimia el dret d'elegir la llengua castellana.

El tribunal ha acceptat els recursos a tràmit, i per això ha procedit a suspendre els decrets de manera cautelar. Segons informa diariovasco.com , el nou lehendakari socialista, Patxi López, ja va dir durant la seva sessió d'investidura que es comprometia a derogar "immediatament" els articles dels decrets que estableixen l'èuscar com a llengua vehicular. Segons el diari, els decrets han pogut ser suspesos sense més dificultats perquè "l'Administració no s'hi oposa".

Davant d'aquesta notícia, l'organització interessada s'ha mostrat satisfeta i desafiant: "els centres d'ensenyament no es podran emparar en l'existència d'uns decrets per fer canvis en els models d'ensenyament de dubtosa legalitat", segons publica El Correo. Segons aquest mateix mitjà, la secció del Partit Popular al país no ha trigat a felicitar-se per una decisió que, diuen, "confirma la il·legalitat de les polítiques d'imposició de l'èuscar desenvolupades per l'anterior departament d'educació".

Més informació:

País Basc/Euskal Herria

Dades generals
Població: 2.900.000 h.
Superfície: 20.500 km²
Institucions: vegeu Navarra, Euskadi i Iparralde
Ciutats importants: Iruñea/Pamplona, Bilbo/Bilbao, Donosti/San Sebastià, Gasteiz/Vitòria, Baiona
Administració estatal: Espanya i França
Llengua territorial: èuscar
Llengua oficial: èuscar, espanyol i francès
Cultura religiosa: 1-cristians catòlics
Data de la festa nacional: Aberri Eguna. És variable, correspon al diumenge de Pasqua

Més informació a la fitxa del País Basc i al dossier Pobles i nacions d'avui: País Basc.

1 comentari:

sarah ha dit...

Es parla de llibertat d'elecció i d'imposició d'una llengua (la que parla el poble eúscar) que està en franca inferioritat de condicions amb el castellà. On és l'amenaça? jo no la hi trobo.

Aquesta és, sens dubte, una mala notícia per a la supervivència de l'euskara. Ho és també per a la resta de llengües minoritàries del territori espanyol. Aixó que ells diuen "llibertat d'elecció" a mi em sona a intents d'acabar amb llengües que no siguin les oficials i les parlades per la majoria.

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس