dijous, 17 de juliol del 2008

Els indígenes del Brasil, pendents d’una decisió judicial clau

El Tribunal Suprem Federal podria permetre l’explotació de les terres dels autòctons a sis latifundistes arrossaires

Darrera actualització: 17 de juliol de 2008

El pròxim mes d’agost serà clau no només per als 19.000 indígenes dels pobles macuxi, wapixana, taurepang, patamona i ingarikó que conviuen a Raposa Serra do Sol, sinó també per a la població indígena de tot el Brasil. L’agost serà quan el Tribunal Suprem Federal haurà de pronunciar-se i decidir si deixarà que els colons no indígenes que ocupen les terres de Raposa puguin quedar-se per continuar explotant la terra.

Si la decisió del Suprem és favorable als interessos latifundistes dels colons, es crearà un precedent que podria permetre la revisió de molts altres territoris que, com Raposa Serra do Sol, han estat demarcats com a territoris indígenes. En el cas del territori de Raposa, situat al nord de l’estat de Roraima, el president Lula el va reconèixer com a tal l’any 2005.

En el cas que el Tribunal es pronunciés en contra dels colons, la població indígena s’arrisca a patir la reacció violenta dels arrossaires i dels polítics locals, segons informa l’empresa de comunicació CIPÓ, que també recorda els incidents del passat més de maig, quan pistolers del latifundista Paulo César Quarteiro van incendiar ponts i pobles i van disparar a un grup d’indígenes de la comunitat de Dez Irmaos.

Segons explica l’oenagé Pueblos Hermanos, la pressió dels sectors energètics i agrícoles amenacen de deixar els pobles indígenes sense terra, vulnerant així la Constitució brasilera. Al Brasil hi ha 604 terres indígenes, habitades per 215 pobles diferents que parlen 180 idiomes. En total, hi viuen uns 440.000 indígenes.

Mentrestant, l’oenegé Pueblos Hermanos i CIPÓ han decidit unir els seus esforços per portar a terme una campanya internacional que doni a conèixer la situació de la població indígena de Raposa Serra do Sol.

Vegeu també:


+ UOL: Índios da Raposa Serra do Sol encerram viagem pela Europa para divulgar luta por terra em Roraima

+ Survival: campanya a favor dels indígenes de Raposa

+ Lloc web del Consell Indígena de Roraima

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس