dissabte, 12 de juliol del 2008

L'assemblea francesa acorda de nou introduir les llengües minoritzades a la Constitució

En la segona sessió maratoniana de revisió de la Constitució de l'Estat francès, els diputats han votat aquesta matinada a favor de reintroduir una petita referència a les llengües minoritzades amb la frase "les llengües regionals pertanyen al patrimoni de França". Aquesta vegada, i després que la qüestió de les llengües esdevingués un cert debat públic -fenomen poc freqüent, a França-, la referència s'ha situat a l'article 75 de la Constitució, aquell que tracta l'administració territorial.

Per arribar aquí, el procés no ha estat senzill: el mes de maig, el diputat bretó i vicepresident de l'Assemblea va aconseguir que la cambra baixa celebrés un debat extraordinari sobre les llengües minoritzades, on alguns electes van fer una defensa aferrissada de la diversitat lingüística de l'Estat francès, davant d'un Govern que es va mostrar poc receptiu a fer passos per avançar en aquest camp. Per això, la sorpresa va ser majúscula quan, només unes setmanes setmanes després, els mateixos diputats de l'Union pour un Mouvement Populaire (UMP), el partit de Govern, va proposar una esmena a la Constitució que incloïa la menció a les llengües dins l'article 1.

Després, va venir la reacció irada de l'Acadèmia Francesa, que va dir que la inclusió de les llengües a la Constitució "atempta contra la identitat nacional" francesa. Aquella mateixa setmana, el Senat va votar contra l'esmena aprovada per l'Assemblea. Finalment, ahir dimecres Jean-Luc Warsmann, de l'UMP -i que ja havia proposat la primera esmena- va aconseguir fer una proposta de consens, proposant que es mantingués la frase però se situés a l'article 75. L'Acadèmia Francesa s'havia mostrat especialment dolguda pel fet que les llengües "regionals" fossin mencionades abans que la francesa (article 2), encara que fos amb una menció que en cap cas assegura un compromís de cap mena de l'Estat respecte aquestes llengües.

Més informació:

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس