dissabte, 27 de setembre del 2008

Drets lingüístics: un inici de camí per ser «moderadament optimistes»

De MónDivers

El CIEMEN continuarà fent ‘lobby’ a l’ONU el 2009 perquè l’ús del propi idioma sigui considerat un dret humà

Darrera actualització: 26 de setembre de 2008

Aconseguir que l’ONU aprovi una declaració universal de drets lingüístics i que aquests siguin considerats com a part dels drets humans es una vella aspiració del CIEMEN que, enguany, ha agafat un nou impuls amb una intervenció davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en què l’entitat catalana reclamava als estats que encarreguessin al comitè assessor de la institució un estudi sobre el tema.

El responsable de parlar davant dels delegats estatals, a través de l’Agència Europea per a les Llengües Minoritàries, va ser el president de l’entitat, Aureli Argemí, qui aquest divendres s’ha mostrat satisfet per les «passes endavant» que s’han fet. «Podem ser moderadament optimistes», ha dit Argemí en el balanç de les accions en què el CIEMEN ha participat enguany a favor del reconeixement dels drets lingüístics.

La intervenció davant el Consell de Drets Humans va permetre posar sobre la taula «la necessitat d’incloure els drets lingüístics dins dels drets humans», és a dir, «que tothom pugui usar la seva pròpia llengua, perquè és un dret inherent a tota persona», ha explicat Argemí.

La intenció de l’entitat és «continuar fent lobby» l’any vinent, per a la qual cosa el CIEMEN es proposa diverses línies d’actuació. Una, «tornar a parlar amb aquells estats que són sensibles a les nostres reivindicacions» amb l’objectiu que es formi un grup de països que liderin la iniciativa, ja en el terreny de la diplomàcia entre governs. Una altra, celebrar una jornada sobre drets lingüístics a la mateixa ONU amb el suport d’aquests estats. I encara una tercera, buscar suports d’entitats afins. En aquest sentit, l’acció del CIEMEN aquest 2008 ha estat, en part, coordinada amb entitats com el PEN Club o Linguamón.

Vegeu també:

+ Notícia anterior: Entitats catalanes a l’ONU pel reconeixement dels drets lingüístics

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس