dijous, 11 de setembre del 2008

El Govern del Piemont demana que l'occità sigui declarat patrimoni mundial

Nationalia

09/09/2008

S'ha adherit a la campanya iniciada per la Chambra d'Òc, que demana a la UNESCO que situï la llengua a la llista de patrimoni mundial · Fa deu dies que va començar 'Occitania a pè', una caminada de 1.300 quilòmetres que fins al 7 de novembre recorrerà les contrades occitanes.

El Govern del Piemont donarà suport a la campanya perquè la UNESCO declari la llengua occitana patrimoni mundial immaterial. Així ho ha dit la Junta Regional, que el passat 26 d'agost va fer seva la "Proposta per reclamar la inclusió de la llengua d'òc a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO". Aquest document va ser impulsat per la Chambra d'Òc, una de les principals entitats occitanistes, que està situada a les Valadas Occitanas (Valls Occitanes), a la regió del Piemont.

Aquesta entitat, Chambra d'Òc, fa vora dues setmanes que va llançar la campanya "Occitania a pè", que consisteix en una caminada a través de tot el domini lingüístic occità durant més de dos mesos, precisament amb l'eslògan "Lenga d'Òc Patrimòni Mondial de l'Umanitat". Davant d'aquest esdeveniment, la Junta Regional va decidir donar-hi suport "a fi de tutelar i valorar la llengua i cultura occitanes", així com de dur a terme una "acció homogènia i sinèrgica a tot el territori".

No només això, sinó que l'executiu s'ha compromès a "realitzar aquelles iniciatives que puguin conduir a la inclusió de la llengua d'òc" a l'esmentada llista de la UNESCO. Amb això, el Govern del Piemont es referma com una de les institucions públiques, juntament amb el Consell General de la Vall d'Aran, que més favorables s'han mostrat a defensar i protegir la llengua occitana.

A banda d'aquests dos indrets, l'occità també es parla en un extens territori de l'Estat francès, de manera que és una de les llengües minoritzades d'Europa amb més parlants potencials -es calcula que en té entre 1.000.000 i 3.700.000 de reals.

Més informació:

Occitània/Occitania

Dades generals
Població: 15.500.000 h. (2006)
Superfície: 190.000 km2
Institucions: Consell General d'Aran (vegeu Política)
Ciutats importants: Marsella, Tolosa, Montpeller, Pau i Baiona
Administració estatal: França, Itàlia, Espanya i Mònaco
Llengua territorial: Occità
Llengua oficial: francès, italià, català, castellà i occità
Cultura religiosa: cristians catòlics

Més informació a la fitxa d'Occitània.

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس