dijous, 2 d’octubre de 2008

Iraq aprova una nova llei electoral que ignora els pobles minoritzats

Nationalia


S'ha eliminat l'article que garantia una representació mínima al Parlament per a les diverses minories del país, entre les quals hi destaquen kurds, cristians i turcmans · L'enviat de les Nacions Unides a Bagdad i el primer ministre iraquià han reclamat el restabliment de les quotes.

El Parlament iraquià va aprovar el passat 24 de setembre una nova llei electoral que eliminava el sistema de quotes vigent, segons el qual les minories tenien garantit un nombre proporcional d'escons a la cambra legislativa. Sota aquesta llei se celebraran les properes eleccions a catorze províncies del país -totes excepte les del territori kurd i la ciutat de Kirkuk-, uns comicis previstos per al gener del 2009.

La decisió ha provocat el rebuig unànime d'actors polítics interns i externs, organitzacions no governamentals i, evidentment, representants de les minories afectades per la mesura. El representant especial de les Nacions Unides a l'Iraq, Staffan de Mistura, ha criticat la supressió de l'article en qüestió, i n'ha demanat la reinserció per a la sessió del proper 15 d'octubre. També el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, ha protestat contra la mesura, i ha demanat als legisladors que es replantegin la decisió.

Entre els representants de les diverses comunitats afectats per la mesura, els cristians són els que més s'han fet sentir, amb protestes públiques durant aquest diumenge, a la ciutat de Mosul. Altres pobles minoritzats de l'Iraq són el kurd (representen entre un 15 i un 20% de la població), i el turcman (en una proporció semblant a la dels cristians, un 3%). Segons dades de Minority Rights Group, també hi trobem caldeans (uns 750.000), yezidis (600.000), assiris (225.000; han publicat un comunicat [pdf]), i xabaks, entre d'altres.

Més informació:

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس