dissabte, 22 de novembre del 2008

«‘Diolch madam llywydd’»: el gal·lès debuta al Consell de la UE

Món Divers

La llengua cèltica, una de les més antigues d’Europa, es parla per primer cop a una reunió ministerial

Darrera actualització: 21 de novembre de 2008

Fita assolida per a la llengua gal·lesa, que ahir va ser parlada per primera vegada davant del Consell de la Unió Europea. Va ser el ministre de Cultura de Gal·les, Alun Ffred Jones, qui amb les paraules «Diolch madam llywydd» («Gràcies, senyora presidenta»), va poder-se adreçar als membres del consell comunitari, en el marc d’un debat sobre el multilingüisme.

L’entrada de l’antiga llengua cèltica a la institució europea arriba després que l’eurodiputada independentista Jill Evans, del Plaid Cymru, hagi dut a terme una llarga campanya per aconseguir-ne la cooficialitat. L’acord perquè el gal·lès es p0gués emprar al Consell de la UE ha arribat aquest mateix 2008, i ha estat possible a canvi que fossin les institucions autònomes gal·leses les que es fessin càrrec de tots els costos de traducció.

Evans va explicar ahir que continua treballant perquè la cooficialitat del gal·lès no es limiti al Consell, sinó que s’estengui al Parlament Europeu, on el Plaid Cymru té representació des de 1999. El partit forma part de l’Aliança Lliure Europea, de la qual també formen part ERC i el PSM.

Vegeu també:

+ Wales Online: Breakthrough as minister uses Welsh at EU council

+ Eurolang: Landmark use of Welsh in the European Union

+ BBC: ’Historic’ use of Welsh in EU

1 comentari:

sarah ha dit...

És una bona notícia. Com admiradora de tota la cultura cèltica en general, aquesta notícia m'ha alegrat molt. Tinc la secreta esperança que la resta de llengües minoritàries del continent faci alguna cosa més que deixar-se morir, com està passant amb l'escocès, l'irlandès (potser aquesta no està tan malament) i d'altres. Tothom ha d'entendre que no hi ha possibilitats de convivència pacífica armoniosa entre els pobles de la terra sense el respecte per les diferències, i la llengua és un tret diferenciador que parla per sí mateix del que som i com som.

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس