dijous, 15 de gener del 2009

Bon any 2959!, desitja el poble amazic

Nationalia

14/01/2009

Els amazics celebren el seu any nou, el Yennayer · Els membres del poble nord-africà reivindiquen des de fa anys que la data sigui declarada festa oficial o Patrimoni de la Humanitat · El MAK es manifesta per reivindicar l'autonomia de la Cabília.

Els amazics d'arreu del món celebren aquesta setmana el Yennayer, l'any nou del seu calendari tradicional. Depenent de l'indret, entre els dies 12 i 14 de gener es fan les festes que marquen l'inici de l'any 2959 d'aquest calendari, que no coincideix pas amb l'islàmic, també molt estès al nord de l'Àfrica. I com cada any, torna a aparèixer la qüestió de la declaració del Yennayer com a dia festiu als estats de la ribera sud de la Mediterrània, una vella reclamació de les entitats amazigues.

Al diari digital Kabyle.com es pot llegir un complet article sobre la petició del moviment amazic per tal que el Yennayer sigui reconegut oficialment als estats on se celebra tradicionalment (el Marroc i Algèria sobretot). Malgrat les gestions en aquest sentit, el Yennayer encara no hi és dia festiu, contràriament al que passa amb l'any nou islàmic. Els amazics, però, també s'han mogut (de moment, sense èxit) perquè la UNESCO inclogui el Yennayer a la seva llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Argumenten que, avui dia, la festa no sols se celebra al Magrib sinó també a d'altres indrets del món on els amazics emigrats són nombrosos (els Països Catalans o Occitània en són bons exemples).

Els autonomistes cabilencs hi fan coincidir una manifestació

La reivindicació al voltant del Yennayer és cultural, però també política. A la Cabília, territori de majoria amaziga del nord d'Algèria, el Moviment per l'Autonomia de la Cabília (MAK) va aprofitar la celebració de l'any nou amazic per manifestar-se dilluns. Els partidaris del MAK van reclamar l'autonomia de la Cabília, van reivindicar l'ensenyament en amazic (que és reconegut com a llengua nacional, però no pas oficial, a la Constitució algeriana) i van retreure al Govern d'Algèria el que ells entenen que és una política deliberada d'empobriment del seu país.

Un calendari amb flaire llatina i cronologia egípcia

El mot yennayer deriva, com el mot “gener”, del llatí januarius. Això és perquè el calendari tradicional amazic és, de fet, el mateix que es va emprar a Europa fins a la reforma del papa Gregori XIII: el calendari julià. Tots els noms del calendari amazic són directament derivats dels llatins, un testimoni de la influència romana a l'Àfrica del Nord: yennayer, furar, meghres, yebrir, maggu, yunyu, yulyu, ghusht, shtember, tuber, nunember i dujember (formes en dialecte cabilenc; en d'altres variants amazigues varien lleugerament).

Aquesta setmana s'entra a l'any 2959, una data que té a veure amb l'antic Egipte. El calendari amazic utilitza convencionalment la data aproximada de l'ascensió al tron del faraó Shoshenq I (el 950 abans de Crist) com a any zero (i això, perquè Shoshenq era originari d'una tribu amaziga de la Cirenaica, a l'actual Líbia). Sumant el 2009 del calendari gregorià a aquest 950 anys extra s'obté la xifra de l'any actual segons la cronologia amaziga.

Més informació:

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس