dimecres, 21 de maig del 2008

Es compleixen deu anys de la Carta Europea de les llengües minoritzades

20/05/2008

La majoria d'Estats l'han signat i ratificat, però encara queden casos d'Estats que es neguen a reconèixer la seva diversitat lingüística, com França, Grècia o Itàlia · El Consell d'Europa ha recordat que les llengües minoritzades 'són una part integral i essencial del mosaic que és Europa'.

El Consell d'Europa celebra aquesta setmana l'aniversari de la Carta Europea de les Llengües Minoritàries o Regionals, quan es compleixen deu anys de l'entrada en vigor del tractat europeu que, per primera vegada, afrontava la qüestió de les llengües minoritzades a Europa. Aquest document ha permès que un bon nombre d'Estats adquireixin compromisos ferms de respecte envers la diversitat lingüística dins les seves fronteres.

Durant aquests deu anys, vint-i-tres Estats europeus han signat i ratificat la Carta, alguns amb més de deu llengües minoritzades en el seu territori, com és el cas de Romania, Sèrbia o Ukraïna. Entre els països de la Unió Europea, Alemanya, Croàcia i Àustria són alguns dels Estats amb més diversitat lingüística.

Fins a deu països no han ratificat la Carta: Itàlia, Grècia, Rússia, Polònia... però cap d'aquests Estats té una política tan contrària a les llengües minoritzades com França, que no ha arribat a ratificar-la mai perquè, segons la seva ministra de Cultura, “és contrària als principis de l'Estat”. Efectivament, l'article 2 de la seva Constitució especifica que “la llengua de la República és el francès”.

En ocasió d'aquest aniversari, el secretari general del Consell d'Europa, Terry Davis, va fer una defensa de les llengües regionals o minoritàries no només com una riquesa cultural sinó com un dret fonamental dels seus parlants a utilitzar-les “en la vida pública i privada”.

Davis va repassar alguns dels tòpics que sovint acompanyen aquestes llengües: “les minories no són un accident de la història, ni un sospitós grup de persones, sinó una part integral i essencial del mosaic que és Europa”. I va afegir encara, “no hem de tolerar una minoria sinó respectar-la. La mesura en què la majoria protegeix i promou els drets de la minoria és una mostra del nivell de desenvolupament democràtic en un país determinat.”

Imatge: Mapa Aproximació a l'Europa de les Llengües, del CIEMEN.

Més informació:

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس