diumenge, 12 d’octubre del 2008

Centenars de persones es manifesten a Barcelona contra el Dia de la Hispanitat

Vilaweb

Hi ha hagut aldarulls i alguns ferits al final de la manifestació ·També hi ha hagut una marxa a Tarragona · Els mossos detenen nou dels activistes anti-feixistes que ahir es van encadenar a Montjuïc

Centenars de persones s'han manifestat aquest matí a Barcelona contra el Dia de la Hispanitat. Sota el lema '12 d'octubre, res a celebrar' els manifestants han sortit a mig matí de la plaça de Sants en direcció a la plaça d'Espanya amb la presència d'un fort dispositiu dels mossos d'esquadra. Entre els integrants de la manifestació, grups independentistes i del jovent d'esquerra del país.

Al final de la marxa hi ha hagut un enfrontament entre alguns manifestants i els mossos, que han carregat amb força contra alguns joves, causant-los ferides lleus. També han acabat amb contusions tres dels mossos. Els fets han passat al voltant de les 12 del migdia a l'alçada del carrer Moianès quan els manifestants han intentat saltar-se el cordó policial i dirigir-se cap a Montjuïc on hi ha convocada la concentració per celebrar el 12 d'octubre. Els Mossos han impedit el pas dels manifestants que han intentat obrir-se pas a cops amb els pals de les banderes i han carregat amb força contra els manifestants.

A Tarragona (foto) s'hi han manifestat unes dues-centes persones, que han coincidit amb una cinquantena de manifestants del grup feixista Alianza Nacional, que celebraven el Dia de la Hispanitat.

D'altra banda, aquest matí els mossos han desencadenat i desallotjat de la plaça Sant Jordi de Montjuïc la vintena d'activistes de l'esquerra independentista de Barcelona que ahir van ocupar aquest espai, on avui és previst que grups pro-nazis hi celebrin el Dia de la Hispanitat. Nou dels activistes els han detingut per haver-se negat a identificar-se, tot i que cap dels encadenats ha ofert resistència. Una seixantena de persones han donat suport als activistes detinguts i els han acompanyat fins a la plaça Espanya.

L'acció s'ha iniciat a un quart de vuit del matí, després que diferents patrulles dels Mossos d'Esquadra que estaven desplaçats a la Plaça Sant Jordi de Barcelona des de primera hora de la tarda de dissabte han iniciat els treballs per desencadenar els joves, catorze en total. Per fer-ho han hagut d'utilitzar un camió de Bombers ja que alguns dels activistes estaven encadenats a dalt dels arbres.

Un cop deslligats els Mossos han reclamat als activistes que s'identifiquessin, cosa que s'han negat a fer nou d'ells i se'ls han emportat cap a dependències policials. Els altres cinc joves han pogut marxar cap a casa, segons han explicat alguns testimonis.

D'aquesta manera, s'ha posat a fi a més de catorze hores d'una acció de protesta que ha estat convocada per la Coordinadora Esquerra Independentista del Barcelonès per mostrar el seu rebuig a la concentració que s'ha de produir aquest diumenge al migdia en aquest indret de la capital catalana. Es tracte del tradicional acte en homenatge a la bandera espanyola amb motiu del dia de la Hispanitat i que els activistes consideren que és de caire feixista.

La coordinadora critica que tant l'Ajuntament de Barcelona com la delegació del govern de l'Estat a Catalunya, encara autoritzin la celebració d'aquest tipus d'actes 'que l'únic que aconsegueixen és donar cobertura als feixistes'.

Manifestacions arreu

Diferents grups anti-feixistes han convocat per avui manifestacions a ciutats del país per protestar contra el Dia de la Hispanitat. A Barcelona, la convocatòria és a la plaça de Sants a les onze del matí, i a Tarragona, a dos quarts de dotze davant de l'estàtua dels despullats. A la web d'Indymedia podeu veure convocatòries de manifestacions d'altres ciutats.

La intenció és d'evitar que s'hi celebrin els actes que els grups pro-nazis hi han organitzat per avui. Els activistes es van encadenar cap a quarts de sis de la tarda a alguns punts de la plaça i pretenien ocupar-la tot fins avui per impedir els actes del 12 d’octubre.

Una setantena de persones s'han desplaçat fins a la Plaça de Sant Jordi per mostrar el seu suport als joves encadenats i han exhibit pancartes amb lemes com 'Combatem el feixisme' i 'Stop Racisme', i amb recordatoris de les víctimes mortals arran d'agressions de grups feixistes. Per exemple, recorden Guillem Agulló, assassinat l'any 1993 a Montalejos (Castelló) per un grup d'ultres; Roger Albert, qui va morir després d'una agressió a les festes de Gràcia l'any 2004 i Josep Maria Isanta, apunyalat mortalment durant les festes de la Patum de Berga l'any 2005.

Imatges - El Sol en temps real

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!

PALESTINA LLIURE! BOICOT A ISRAEL!
Vosaltres, sionistes, sou els terroristes!

PALESTINA.CAT

Camins de l'Esperit

Karbalā’ / كربلاء

La Terra d'Enlloc

Parlar i escriure

Šarqu-l-Alandalus = شرق الاندلس